Van verleden naar toekomst en terug!

De verkiezingen gaan een regelrechte puinhoop worden, corona fluistert men. Als je dan ziet dat er een veelvoud aan partijen gaat meedoen met die verkiezingen voor de 2e kamer zegt mij als rechtgeaarde columnist dat het een puinhoop is in Nederland. Saamhorigheid is ver te zoeken! Verschillende meningen die door een ander overschreeuwd worden. Een mooier debat om naar te kijken is niet aan de orde.

 

We moeten er wat moois van maken en mijn generatie, de 50+ ers in dit geval, heeft alleen maar pecht gehad, alle regelingen zijn op ons nooit van toepassing geweest, vergelijk het maar met de ezel en de wortel aan een hengelstok. Werken? Ja graag, maar we liepen al snel tegen iets nieuws aan genaamd flexwerk. Dat resulteert in een cv van 12 kantjes aan werkervaring in allerlei beroepen en ambachten. Het kon dus werd het gedaan. Schoorstenen moesten blijven roken. Maar dan op je 26e kwam de hamer van het bedrijfsleven. U bent te oud! En daar sta je dan, van uitkering naar uitkering, afschaffingen en naamsveranderingen van wetten en bijstellingen. Toen zeiden we al dat dat fout ging, en nu blijkt dat we gelijk hebben.

 

Die luie donders toch, het bedrijfsleven zette deze in de WAO, seizoen arbeiders? Deze werden in de WW gedropt. Geen risico's voor de werkgever, alles lag bij de werknemer. Vaste banen? Helaas. Ze hielden op te bestaan alsmede ook de bijbehorende zekerheid. Dit maakte ook gelijk een einde aan alle vervroegde uittredingen ( VUT). De 60+ ers in dit geval hebben er nog gebruik van gemaakt maar wij? Altijd naast die pot grijpen. Het belastingstelsel moest op de schop, uitkeringen en meer. Het is een slagveld geworden. Nederland heeft met zijn privatisering, eind jaren 90, een slagveld veroorzaakt. Oud en vertrouwd maakte plaats voor oude wijn in nieuwe zakken. Zekerheden werden "wegbezuinigd" goede zorg werd versnippert en onbereikbaar gemaakt. Zo waren er meer afdelingen van de staat die een make over kregen. helaas niet ten goede.

 

We zien de ontevredenheid toenemen en gewaarborgde zekerheden afnemen. Geen werk? Dan een uitkering, maar wel een die bol staat van verplichtingen. daarbij wordt de pen en papier vervangen door een gedigitaliseerd systeem genaamd werk.nl. In de praktijk brengt dit mee dat onze generatie met de computer moet gaan werken. Jammer genoeg hangt de mens aan elkaar van overschatting. We doen dat toch even? Toch een brug te ver, want de wet van Bartje is van toepassing. Alles wat mis kan gaan gaat mis.

 

Te weinig kennis van computer programma's en de hardware, aangevuld met een gebrekkig systeem. Dit leidt tot een chaos en het uitblijven van stortingen voor de aanvrager cq werkloze. Bevriezende lonen doen het dan ook nog goed en je merkt dat het hard buffelen is om te blijven meedoen met de maatschappij. Hindernissen in de vorm van het wegnemen van juridische dingetjes, het in opspraak raken van de vakbond(en). Het afschaffen van de militaire dienst. Het scheelt de staat miljarden en bedrijven floreren als nooit tevoren. Maar is dit ook echt zo?

 

Ja het is nog erger. regelzucht en fraude uitsluiting wordt een industrie op zich zelf en burgers worden gemangeld tussen bedrijven en de staat der Nederlanden. Werkvee zijn we. We hebben heel veel kennis doch we kunnen er geen gebruik van maken. Vandaag geleerd, morgen verouderd. Die uitkering is geen pretje, solliciteren tot je een ons weegt, afgescheept worden met een 0-uren contract. Niet langer opgeroepen worden? Dan denk je recht te hebben op WW. De waarheid, het wordt bijstand! Want geen ontslag! En zo gaat het door, zekerheden vallen weg, het is totaal anders dan dat je verwacht. "Maar er zijn alternatieven!" Wel eens gehoord van de moestuinen van Jette Kleinsma? Huursubsidie? Dat is nu van het SVB naar de belastingdienst gegaan. een goed lopende machine is daardoor ontwricht geraakt. Toeslagen, we zagen het toen al, dit gaat mis! En nu in 2021 is de beerput opengegaan en alle politici en burgers spreken er schande van. repareren dan maar? Nee , wij weten het ook niet meer! Dat is onze regering die dit zegt. Het spijt ons heel erg! Ondertussen zitten vele Nederlanders met de gebakken peren. Ze hadden een huisje, boompje beestje verwacht, maar de HEL die de privatisering geschapen heeft bracht verdeeldheid, financiële chaos en opgeheven loketten. Ondertussen werd het leven ontnomen en vervangen door een tredmolen van werken, werken en uitgescholden worden voor luie donder als je tussen de raderen vermalen werd.

 

Nog steeds gebeurd het, te weinig inkomen kunnen vergaren als je in je eentje aan het werk bent, arme vrijgezel! Maar beginnen aan een relatie met kinderen? Ook dan kwam je van de koude kermis thuis. Scholen indoctrineren je kinderen met links geneuzel over klimaat vernietiging, Rusland is nog steeds slecht en de Verenigde Staten van Amerika nog steeds heilig want ze hebben de democratie gebracht na de 2e wereldoorlog. Het draait om geld, geld en nog eens geld. Menselijke waardigheid is er bij ingeschoten want het individu is belangrijker dan een groep. Daar plukken we nu de vruchten van.

 

Het begon in Nederland met de verkoop van de luchtvaart. Toen werd de scheepvaartbouw in de ban gedaan en voor veel geld verkocht. Toen was defensie aan de beurt. Opheffen dienstplicht scheelde huisvesting, opleidingen en teambuilding tussen Nederlanders. het gevolg? De verkoop van materieel zoals Tanks aan het buitenland met behoorlijk verlies. Onze bondgenoot de USA stak nog even snel een vliegtuigje in ontwikkeling door de strot voor een bedrag waar je je normaal bij omdraait en wegloopt.

 

Gevolg? Werkloosheid en personeelstekorten op alle fronten. Mensen die elkaar niet langer vertrouwen en ook daar ten gevolge ook nog eens niet leerde kennen. De Groninger heeft nu een andere mentaliteit dan de Brabander. Grote steden veranderden in Getto's want ja het COA bedacht vluchtelingen op te vangen en te laten inburgeren. Rotterdam, Utrecht, Kerkrade, Amsterdam, Den Haag hebben uitwassen in gasten die zich gedragen of ze in Arabië wonen. We moeten begrip hebben voor de nieuwerwetse wereld die gevuld wordt met andersoortige geslachten, het verloochenen van normen en waarden die ons is aangeleerd op jonge leeftijd. kerst- inruilen voor ramadan en Suikerfeest. Pasen en religie hebben niets meer met elkaar te maken. En we zwijgen nog even over de leidende cultuur die we hebben in ons drooggepolderde landje.

 

Het is politiek, die kreet hoor je vaak! Ik zie het anders. De Nederlander is dom, heeft kennis maar gebruikt die niet langer. Het wordt tijd dat we gaan kijken wat vroeger goed werkte, dat we dat weer invoeren! Normen en waarden en natuurlijk onze cultuur de boventoon laten voeren. Stoppen met de fratsen die door buitenlandse mogendheden worden opgelegd, wegens het schandpalen uit de middeleeuwen, weer in te voeren.

 

De maatschappij dat zijn wij en wij zijn kritisch. dat mag natuurlijk maar wel met mate. Als het dan toch moet veranderen dan het liefst op menselijk gebied RETRO en op wetenschappelijk gebied prograsief!

 

Dan krijgen we herkenbaarheid van loketten, want zeg nu zelf Maatschappelijk werk verstoppen achter een bedrijfsvorm met een mooie naam is op zich misdadig. Gemeenten opzadelen met landelijke problemen die regionaal een lokale aanpak vergen is ook niet handig. Allemaal subsidies die kromme situaties veroorzaken is ook onnodig. gewoon het basis inkomen invoeren. Europa loslaten en dan met name de politieke "UNIE". De monetaire Unie is wel leuk maar ook hier dient met 2 maten gemeten te worden. Rijk versus arm. Het is gezegd, maar nog niet doorgedrongen. ook hier zijn de meningen zo ernstig verdeeld dat een oplossing onmogelijk is ( en nee niet lijkt)

 

Daarom we moeten even naar het verleden om een sprong naar de toekomst te gaan maken. Het opruimen van de puinhopen van Paars en Bruin zal een hele klus worden. Toch heeft het corona virus veel goeds gebracht. We kunnen dadelijk veel makkelijker het systeem gaan omgooien naar een nieuw normaal. Ik zeg, stel die verkiezingen uit en bedenk dat het werken met een 30+ coalitie-stelsel totaal onwerkbaar is. En ik heb mij ook laten vertellen dat de goede oude dienstplicht weer nieuw leven is ingeblazen. Hoe ik dit weet? Als onze prinses een oproep krijgt dat ze niet hoeft op te komen en dat dat breed in de media staat, geloof dan maar dat anderen ook zo'n brief krijgen. Ik vertel het nog sterker, iedere Inwoner van Nederland tot 27 jaar die zich schuldig maakt aan Corona overtredingen, kan dadelijk kiezen bij de rechter, of een geldboete en een strafblad of de BIG BROTHER 14 maanden lang. het opdoen van kennis medemens door teambuilding, krijgen van een opleiding en een tewerkstelling in het openbare leven. papierprikken, straten sneeuwvrij maken of gewoon en veerdienst opzetten tussen nergens en ergens. De dienst, de staat binnen de staat, is zo gek nog niet!

 

Dr. Snuggles

 

 

February 06, 2021